26 October 2007

Amish Friendship Bread


Toen ik vorige week sushi aan het maken was bij mijn buurvrouw, Yoko, kreeg ik van haar ook een "starter" voor een Amish Friendship Bread. Eigenlijk is dit een soort van kettingbrief in de vorm van een brood. Je bakt zelf een brood en geeft een deel van de "starter" door aan drie vriendinnen die daar dan ook weer een brood van bakken en een deel van de "starter" ook weer doorgeven aan hun vriendinnen. Ik had er echt nog nooit van gehoord maar heb wel de receptuur gevolgd (die kreeg ik erbij) en heb gisteren zo'n "Friendship Bread" gebakken. Eigenlijk is het geen echt brood maar lijkt het meer op onze Nederlandse cake.

Voor de liefhebbers en/of geinteresseerden dan is hier het recept, met behulp van de "starter" duurt het vervolgens 10 dagen (!) voordat er een brood cq. cake kan worden gebakken:

Day 1: Do nothing with the starter.
Days 2-5: Stir the starter each day with a wooden spoon.
Day 6: Add 1 cup flour, 1 cup sugar, and 1 cup milk. Stir with a wooden spoon.
Days 7-9: Stir the starter each day with a wooden spoon.

Day 10:
Pour the entire contents in a non-metal bowl.
Add 1 cup flour, 1 cup sugar and 1 cup milk. Stir.
Measure out 4 separate cups of the starter and place 1 cup each into four separate plastic containers or Ziploc bags. Keep one for yourself and give the 3 others and a copy of this recipe to three friends.

Add the following ingredients to the remaining batter:
1 cup vegetable oil,
1/2 cup milk
3 eggs
1/2 tsp vanilla
2 cups flour
1 cup sugar
1-1/2 tsp baking powder
2 tsp cinnamon
1 - (5.1 oz) box instant vanilla pudding
1/2 tsp salt
Mix and pour into two well greased and sugared bread pans.
Bake at 325 degrees for 1 hour.

No comments: