01 February 2014

Gehaktballetjes uit de oven



Vergeet die balletjes van Ikea!
Wie heeft er niet zo'n zak in de diepvries liggen? Deze zelfgemaakte balletjes zijn veel en veel lekkerder en als je er voldoende van maakt heb je een voorraadje voor de komende maand(en). Makkelijk als maaltijd, bij de borrel of als nachtelijke snack ...;-)

Wat heb je nodig:

  • 1,5 kilo gemengd gehakt
  • 6 sneetjes wit casino brood, zonder korstjes
  • 100 ml. melk
  • peper en zout
  • 2 el mosterd
  • 2 tl kerriepoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 3 eieren
  • 1 grote ui of 2 kleintjes
  • beetje paneermeel
  • bakpapier

Recept:

  • Snipper de ui zo fijn mogelijk
  • Doe het gehakt in een kom en voeg wat zout en peper toe, de gesnipperde ui, mosterd, paprikapoeder en kerriepoeder
  • Giet de melk in een diep bord en week het brood erin. Knijp uit en meng door het gehakt.
  • Voeg de eieren toe en meng alles goed met je handen. Mocht het nog te nattig zijn voeg dan zoveel paneermeel toe dat het goed bindt
  • Bekleed een bakplaat met het bakpapier.
  • Maak je handen nat! Dan rollen de balletjes makkelijker, anders blijft het zo plakken.
  • Rol balletjes ter grootte van een golfbal of gebruik een "maatje". Ik gebruik altijd zo'n grote koffiemaatlepel.
  • Plaats alle balletjes op de bakplaat, als het niet past neem dan een tweede.
  • Verwarm de oven voor op 190 C
  • Bak in het midden van de oven in ca. 20-30 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn en heerlijk ruiken!
  • Laat iets afkoelen. Eet direct of gooi ze in een grote diepvries zak voor later gebruik.

No comments: