09 November 2009

Ovenschotel met puree, witlof, ham en kaas

We kennen allemaal wel de variatie van witlof gerold in ham met een kaassausje uit de oven. Dit recept zag ik laatst in de Allerhande en leek me leuk om ter afwisseling eens uit te proberen. Deze schotel is ook goed een dag vantevoren te maken als je bijvoorbeeld eens geen tijd hebt om te koken en je krijgt eters ofzo. Je schuift hem zo de oven in en klaar is je eten!

Wat heb je nodig (3 personen):
3 flinke stronken witlof (als ze klein zijn neem dan eentje extra)
aardappelen
2 el (grove) mosterd
boter
melk
peper, zout
6 plakken belegen kaas
6 plakken achterham

Recept:
Schil de aardappels en snij ze in vieren. Kook ze in ruim water met een beetje zout gaar.
Snij de onderkant van de stronken witlof en verwijder lelijke bladen. Snij ze door de midden en verwijder eventueel de harde kern (doe ik altijd wel, maar dat is natuurlijk persoonlijk).
Kook de halve stronken in een klein laagje water in max. 5 minuten gaar.
Laat de witlof goed uitlekken en afkoelen in een vergiet.
Giet ondertussen ook de aardappels af en stamp ze met de mosterd, een klein klontje boter en een klein beetje melk tot een grove puree, breng verder op smaak met zout en peper.
Verdeel de puree in de ovenschaal en strijk glad
Leg op ieder plakje kaas een plakje ham en rol de witlof erin. Leg de rolletjes naast elkaar op de puree.
Plaats de schaal in het midden van een voorverwarmde oven (200 C) voor ongeveer 20-25 minuten.
Klaar!
Vlak voordat de schaal de oven ingaat.....

No comments: