10 September 2008

Pavlova met rood fruit

De mensen die mij wat beter kennen weten dat ik niet van zoet hou en eigenlijk nooit een dessert eet. Vandaag echter ben ik jarig en had ik bedacht eens zelf een taart te maken! Ik had dit recept al een hele tijd en het leek me makkelijk en lekker.
De Pavlova is een meringue dessert wat genoemd is (hoe kan het ook anders) naar de beroemde Russische balletdanseres Anna Pavlova. Het verhaal gaat dat de Pavlova is "uitgevonden" in Australie of Nieuw Zeeland toen de danseres daar op toernee was. Het is dan ook een enorm populair nagerecht in dat deel van de wereld.

Je kunt de bodem het beste de avond van tevoren of 's-morgens vroeg maken want hij moet redelijk lang in de oven en afkoelen. De klassieke versie is met rood fruit maar je kunt natuurlijk allerlei ander zacht fruit gebruiken.

Wat heb je nodig (voor een grote taart voor 8 personen):
7 eiwitten
350 gr. witte basterdsuiker of andere hele fijne suiker (geen poedersuiker!)
1 eetlepel maizena (cornstarch voor de Amerikaanse lezers)
250 ml. slagroom
500 gr. gemengd rood fruit

Recept:
Verwarm de oven voor op 175 C (of 350 F)
Splits de eieren en klop de eiwitten met de suiker in een kom stijf
Schep op het laatst de maizena erdoor
Leg een vel bakpapier op een ovenplaat (teken er evt. met een potlood een cirkel op hoe groot je de taart wil hebben)
Schep het mengsel op het bakpapier in de vorm van de cirkel
Verlaag de temperatuur van de oven naar 140 C (280 F) en bak de Pavlova in 5 kwartier (open de deur niet!). De Pavlova moet van buiten krokant zijn en van binnen nog zacht.
Zet de oven uit en laat de Pavlova in de oven langzaam afkoelen
Klop de slagroom en maak het fruit schoon (laat goed uitlekken)
Bedek de Pavlova met de slagroom (laat ongeveer een randje van 2 cm vrij om de rand)
Verdeel het fruit over de slagroom

Het beste is om de Pavlova pas kort voor gebruik met de slagroom en het fruit te bedekken zodat de bodem krokant blijft en niet te nat wordt door de slagroom en het fruit.

No comments: