25 September 2008

De 5 gouden pureeregels

Mijn moeder maakte vroeger altijd aardappelpuree met behulp van een zakje (sorry Mam!), eigenlijk is dat natuurlijk "not done". Alhoewel ik eerlijk moet bekennen dat ik soms, veelal bij gebrek aan tijd, ook wel eens grijp naar zo'n zakje.
Toch is het niet moeilijk om een lekkere aardappelpuree zelf te maken, vooral niet met deze 5 gouden regels:

1. Snij de aardappels in even grote stukken zodat ze ook allemaal tegelijk gaar zijn, anders krijg je straks harde stukjes in je puree

2. Gebruik NOOIT een mixer of een keukenmachine, dat wordt een grote plak troep

3. Gebruik een pureeknijper of een goede stevige stamper

4. Echt lekkere puree hoort smeuig te zijn, wees dan ook scheutig met de toevoeging van (room)boter, melk of zelfs room

5. De allerbelangrijkste regel: verwarm de melk of room eerst en gooi geen koude plens bij de aardappels. Daar "schrikken" ze van en het brengt de smaak niet ten goede. Nog lekkerder is om ook de boter eerst in de warme melk te laten smelten en dan pas toe te voegen aan de aardappels.

No comments: