27 August 2007

Bladerdeeg

Diepvriesbladerdeeg is een zegen. Maar toen ik laatst in Nederland op vakantie was en een hartige taart wilde maken voor m’n moeder was ik even vergeten dat je daar alleen maar die vierkante plakjes kan kopen en dat je dan altijd moeten pielen om die in een ronde vorm aan elkaar te plakken. Dat hebben ze in Belgie, Frankrijk en zelfs in Amerika beter begrepen! Het maken van een taart of quiche is een fluitje van een cent met kant en klaar opgerold (rond!) bladerdeeg dat in praktisch iedere maat taartvorm past.
In Belgie en Frankrijk zit het zelfs keurig samen met vetvrij papier opgerold in een soort kokertje. Verpakking eraf, deeg met papier en al (niks geen invetten!) in de taartvorm en vullen maar. Met fruit, met hartig, met wat dan ook. In Amerika zit dat vetvrije papier er (helaas) niet bij dus eerst even invetten die handel maar daarna is het zoooo simpel. Ik heb standaard altijd een paar van die rollen deeg in de diepvries liggen, ze zijn nl. in een half uurtje ontdooid en je weet nooit wie er onverwachts langs komen.

No comments: