06 June 2011

Komkommer malaise

Was afgelopen weekend bij de Albert Heijn en daar lag me toch een berg komkommers weg te kwijnen, voor zo ongeveer 1/3 van de normale prijs. Nederlanders (en waarschijnlijk alle andere Europeanen) laten massaal de komkommer links liggen. Terwijl volgens de berichten er met de Nederlandse komkommers niks mis is. Nou heb ik toevallig een neef die komkommerkweker is dus heb ik er gewoon maar 2 gekocht. Ik laat me niet gek maken! Jullie wel?

Zoetzure komkommersalade
1 kleine komkommer
4 eetlepels witte wijnazijn
1 eetlepel suiker
1/2 theelepel Zaanse mosterd
zout, peper
1 eetlepel fijngeknipte verse munt
1 eetlepel fijngeknipte verse dille
2 kerstomaatjes

Schil de komkommer, halveer hem in de lengte, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Roer in een kom de azijn, de suiker, de mosterd en zout en peper door elkaar, schep er de komkommerblokjes en de helft van de kruiden door.
Laat de komkommer in de koelkast minstens 1 uur marineren.
Laat de komkommerblokjes in een zeef uitlekken.
Snijd de tomaatjes in vieren.
Doe de komkommer in een schaal en strooi de rest van de kruiden erover.
Garneer met de tomatenpartjes.

Komkommerdip
Rasp een halve komkommer, strooi er een klein beetje zout over, en laat 10 minuten uitlekken. Druk het resterende vocht eruit. Roer in een kommetje 1 eetlepel crème fraîche los, met 1 eetlepel verse gehakte koriander, een mespunt gemalen komijn (djinten) en wat peper. Roer alles door de uitgelekte komkommer en zet de dip in de koelkast tot je hem nodig hebt. Heerlijk met kipkluifjes van de BBQ.

No comments: