10 December 2009

Franse Uiensoep

We waren afgelopen weekend ff in Parijs, 2 dagen. Kijk dat zijn nou weer de voordelen van in Europa wonen. Hans had op donderdag en vrijdag een of andere zakelijke bijeenkomst in Parijs. Hij ging met de Thalys en Teddie en ik reden vrijdag na school weg. Na wel wat vertragingen hier en daar kwamen we op vrijdagavond aan. Wat gegeten in het hotel en op zaterdag was de Eiffeltoren onze eerste bestemming. Een rij! Mensennogantoe zeg, niet normaal meer. De rij bij de lift was het langst, die voor de trap was wat korter. Sportief als we zijn (?!) gingen we dus met de trap. Leuk hoor, voor Teddie was het de eerste keer op de Eiffeltoren.
De rest van de dag door de stad gelopen, Kerstmarkt gezien, Champs Elysees, Galeries Lafayette, Tuileries. Het was wel koud hoor! 's-Avonds in een typische brasserie gegeten. Lekker uiensoep vooraf! Ga het binnenkort zelf ook weer eens maken, en dan niet uit zo'n pakje of een potje hoor dames! Niks is zo simpel als een uiensoepje.

Wat heb je nodig (4 personen):
6 grote uien
2 teentjes knoflook
1 eetlepel boter
3 eetlepels bloem
liter bouillon (van 2 blokjes)
peper
1 glas droge witte wijn
(oud) stokbrood in plakken gesneden
100 gr. geraspte gruyere

Recept:
Pel de uien en snij ze in plakken
Pel de knoflook en snij ze fijn
Maak een liter bouillon van de bouillonblokjes
Neem een grote pan en smoor de uien in de boter tot ze volkomen zacht en glazig zijn geworden (duurt zeker 20 min.!).
Voeg op het laatst de knoflook erbij
Roer de bloem erdoor tot een smeuige massa
Giet de witte wijn erbij en laat op een hoog vuur de alcohol verdampen
Giet de bouillon erbij en laat een kwartier zachtjes koken
Breng op smaak met wat peper
Doe de soep in kommen, leg in iedere kom 2 plakken stokbrood en bestrooi rijkelijk met geraspte kaas
Plaats de kommen in de oven (225 graden) voor ongeveer 10-15 minuten, tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
Serveer gloeiendheet!

No comments: