06 August 2008

Heerlijk Hollands


Dit kookboek "Heerlijk Hollands" is net uit. Er staan traditionele (oud-)Hollandse gerechten in.
Amerikanen vragen wel eens aan me: "wat is nou de Nederlandse keuken"? Eigenlijk moet ik het anwoord verschuldigd blijven. Want laten we eerlijk zijn, wat is nou eigenlijk de Nederlandse keuken? Het is een mengelmoesje van traditionele gerechten als boerenkool met worst, draadjesvlees en bloemkool met een bal gehakt. Daarnaast heb je de indonesische gerechten die niet meer weg te denken zijn uit de Nederlandse keuken maar die hebben wel een "Nederlandse" twist. Want echt hoor, een sateetje met pindasaus kan je in heel Indonesie niet krijgen. Daarnaast zijn de invloeden uit Suriname maar ook uit het Midden Oosten (denk aan de shoarma, gyros en broodjes kebab) in de Nederlandse keuken geintegreerd.

Veel kunnen we hier in Amerika wel krijgen, op wat "typische" dingen na dan (zoals bamikruiden, pindasaus, lekkere rookworst, pepernoten. Maar ja, daar hebben we dan het bezoek weer voor die dit alles voor ons meeslepen!

No comments: