01 March 2008

Grillpan

Al jaaaaaaren heb ik zo'n ding in de kast staan: een gietijzeren grillpan. Weinig tot nooit gebruikt. In Belgie konden we hem eigenlijk niet gebruiken want daar kookten we op een keramische kookplaat maar nu in Amerika koken we weer op gas en Hans zei van de week dat hij weer eens zin had in een lekker gebakken biefstukje met een korstje. Oja, dacht ik, we hebben nog z'n pan staan, misschien weer eens uit het vet halen (letterlijk....).
Afgelopen zondagavond kwam mijn Amerikaanse buurvrouw borrelen en happen dus ik dacht leuk, laat ik die pan weer eens proberen en lekkere kipsateetjes maken met pindasaus. Kennen ze niet in Amerika maar zijn ze echt dol op!

Nou is de truc met zo'n grillpan eigenlijk om hem NIET in te vetten met olijfolie of boter als je gaat koken (dan zitten de vetspatters nl. ongeveer tegen het plafond) maar om te zorgen dat je vlees of goed gemarineerd is of de biefstuk gewoon een beetje invetten met olijfolie.

Hier nog wat tips:
Laat de pan eerst goed heet worden pas dan mag je het vlees,vis of groente op een middelmatig vuur grillen. Te snel en te heet grillen moet je vermijden, dat veroorzaakt enkel maar zwarte strepen en donkere walmen die de afzuiger niet kan verwerken. Hoe vaker je de pan gebruikt hoe beter het resultaat, nooit afwassen met zeepsop of in de afwasmachine, de grillpan moet inbranden, de natuurlijke beschermlaag die hierdoor ontstaat zorgt voor die heerlijke grill smaak aan je steak, vis of groente. Na gebruik direct met heet water afspoelen en afvegen met keukenpapier of even op het vuur laten drogen. Altijd droog en ingevet (met olijfolie) wegzetten, anders gaat hij roesten.

No comments: