11 November 2009

Gevulde aardappels uit de oven

Vandaag had ik eens zin om iets "anders" te doen met aardappels, in plaats van ze gewoon te koken. Moet zeggen dat deze gevulde aardappels uitermate goed gelukt zijn en ook in de toekomst vaker op de eettafel zullen verschijnen. Lekker met boontjes en een karbonade ofzo (wij hadden snitzel..... ook lekker!)

Wat heb je nodig:
3 grote aardappels (ik reken 1 aardappel per persoon)
1 kleine ui
2 knoflookteentjes
100 ml. kookroom
100 ml. groentebouillon (van een blokje)
basilicum (liefst verse)
handje pijnboompitten
geraspte kaas
peper/zout
olijfolie

Recept:
Was de ongeschilde aardappels goed en prik ze een stuk of 6 a 7 keer met een vork.
Droog ze af en smeer ze in met wat olijfolie. Besprenkel ze daarna ruim met zout.
Leg de aardappels op een stuk bakpapier op een ovenplaat en bak ze op 200 C voor ongeveer 1 uur. Doe ze niet in aluminiumfolie want dan wordt de schil niet zo lekker krokant!
Ondertussen:
Snij de ui fijn en rasp de teentjes knoflook.
Bak de ui in een klein beetje olijfolie tot hij glazig is. Voeg de geraspte knoflook toe en bak eventjes mee.
Voeg de kookroom toe en de helft van de bouillon. Breng aan de kook en laat gedurende 10 min. zachtjes een beetje inkoken.
Snij een handje verse basilicum fijn of een eetlepel gedroogde basilicum en voeg toe. Zet het vuur uit en laat de saus een beetje afkoelen en verder indikken.
Bak ondertussen de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan.

Haal de aardappels uit de oven en snij ze in de lengte door de midden. Lepel voorzichtig het binnenste uit de aardappel en doe dit in een schaal, let erop dat je nog wel een dun randje aardappel laat zitten!
Voeg de saus toe aan de aardappels, als het goed is is de saus inmiddels redelijk ingedikt. Mocht het niet smeuiig genoeg zijn voeg dan nog wat van de overgebleven bouillon toe.

Breng op smaak met peper en zout en voeg als laatste ook de pijnboompitten toe.

Vul de aardappel helften met het mengsel en besprenkel met wat geraspte kaas.

Zet de aardappels terug in een hete oven voor nog eens 10 minuten tot de kaas gesmolten is.

No comments: