30 September 2007

Tagliatelli met zalm en spinazie uit de oven

Ook een toppertje dit recept, al zeg ik het zelf! Makkelijk, snel klaar en ook nog lekker. Vroeger maakte ik het erg vaak maar Hans is niet zo'n zalmliefhebber (helaas). Omdat hij er deze week toch niet is heb ik het gisteravond heerlijk voor mezelf gemaakt, en alles opgegeten!

Dit recept is voor 2 personen

Wat heb je nodig:
200 a 250 gr in stukjes gesneden gerookte zalm
1 (klein) pakje diepvriesspinazie
100 ml creme fraiche of sour creme
150 ml bouillon (van een blokje)
100 gr geraspte kaas

Recept:
Tagliatelli koken (geen zout toevoegen!)
Giet in een ingevette ovenschaal
Spinazie verwarmen, van het vuur halen en de stukjes zalm erdoor roeren
Verdeel de spinazie-zalm over de tagliatelli
Bouillon met de creme fraiche en geraspte kaas verwarmen en over het geheel gieten
Plaats in de oven voor ongeveer 20 min. of tot een bruin korstje ontstaat.

27 September 2007

Hollandse Hachee

Alhoewel het hier nog volop zomer is met temperaturen rond de 30 graden terwijl het al eind september is, had ik deze week toch al zin in een beetje winterkost! Hollandse hachee, heerlijk met gekookte aardappels en rodekool.
Dit recept is eigenlijk van mijn moeder die het volgens mij weer van haar moeder had, met hier en daar wat aanpassingen van mijzelf. Eet smakelijk zou ik zeggen.

Wat heb je nodig:
500 gr rundvlees in blokjes gesneden
½ liter bouillon van een blokje (kruidenbouillon heb ik altijd)
1 flinke ui in kleine stukjes gesneden
1 eetlepel boter
2 eetlepels bloem
2 laurierblaadjes
peper en zout

Recept:
Bestrooi het vlees met peper en zout
Braad het vlees in de boter in 5 minuten rondom bruin
Voeg de gesneden ui toe en bak even een paar minuten mee
Bestrooi met de bloem en roer flink door
Giet de (warme) bouillon erbij en de laurierblaadjes
Laat het geheel afgedekt zo’n 2,5 uur gaarstoven
Roer wel af en toe!
Na 2,5 uur:
Laurierblaadjes verwijderen.
Schep de grote stukken vlees uit de “saus” en snij klein, gooi vervolgens weer terug en roer nogmaals goed door.
In principe is de hachee nu klaar, hieronder nog wat tips. Je kunt de hachee of wat je eventueel over hebt, trouwens ook erg goed invriezen voor later gebruik.

Hachee nog niet naar wens?

Te zout?
Stoof een paar rauwe aardappels mee, een deel van het zout trekt dan in de aardappels. Haal de aardappels er daarna weer uit.

Te zuur?
Voeg een schepje suiker toe.

Te dik?
Verdun de hachee met wat bouillon of gewoon water.

Te dun?
Bind de hachee met wat maizena of kookroom

Extra smaak?
Voor nog wat extra smaak voeg wat verkruimeld roggebrood of ontbijtkoek toe. Wat ook eventueel lekker is om toe te voegen is een flesje bruin bier.


Je kunt natuurlijk de hachee ook als lunchgerecht eten met zo’n bakje van bladerdeeg.
Nou heb ik me hier in de Amerikaanse supermarkten rotgezocht naar die bakjes, niet te vinden. Totdat ik een keer dit zag in het vriesvak bij het andere bladerdeeg:

Ze noemen het “Puff Pastry Shells”.... Het zijn diepvries bladerdeeg bakjes die tijdens het warmen in de oven omhoog rijzen en inderdaad daadwerkelijk de oude vertrouwde bladerdeeg bakjes worden. Grappig, ik had het echt nog nooit ergens gezien.

24 September 2007

Wat is het?

Ja, wat zou het zijn? Dat vroeg ik me ook af de eerste keer. Het is een keukenhulpstuk uit de Amerikaanse keuken wat m.n. wordt gebruikt tijdens Thanksgiving en Kerstmis. Ik heb even moeten opzoeken wat nou de correcte benaming is: een "Turkey Baster". Een wat? Nou, een Turkey Baster......... ik heb geen idee wat een correcte Nederlandse vertaling zou zijn. Afgelopen Kerstmis waren wij voor een traditioneel Kerstdiner bij een Nederlands/Amerikaans gezin uitgenodigd, compleet met Turkey. Een enorme kalkoen mag ik wel zeggen en daar zag ik dat ze dit apparaatje gebruikten. Je gebruikt het namelijk om, tijdens het braden in de oven, braadvocht van de kalkoen "op te zuigen" en dat vervolgens weer over de kalkoen heen te spuiten zodat hij niet teveel uitdroogd. Erg handig vooral omdat de kalkoenen hier over het algemeen enorm groot zijn en je op deze manier niet de braadslee schuin hoeft te houden om een beetje braadvocht op te lepelen (als je begrijpt wat ik bedoel). Alhoewel wij nooit een kalkoen in de oven braden heb ik toch maar zo'n ding gekocht, misschien ook handig voor een klein kippetje uit de oven?

19 September 2007

Vegetarische pasta uit de oven

Afgelopen zondag hadden we het eerste etentje van dit "seizoen" van ons Nederlandse damesclubje. Zoals altijd was het weer een gezellige boel met veel geklets en lekker eten. Deze keer was het bij Martine en had ze als hoofdgerecht een vegetarische pastaschotel uit de oven gemaakt. Hieronder het recept, wel in het Engels maar ik neem aan dat dat geen probleem zal opleveren. Binnenkort ga ik het zelf ook eens maken.

Het recept is voor 6 personen.

Wat heb je nodig:
6 tablespoons olive oil
1 1/2 cups chopped onion
1 teaspoon minced garlic
3 28-ounce cans Italian plum tomatoes, drained
2 teaspoons dried basil
1 1/2 teaspoons dried crushed red pepper
2 cups canned low-salt chicken broth
1 pound penne or rigatoni
2 1/2 cups packed grated Havarti cheese
1/3 cup sliced pitted brine-cured olives (such as Kalamata)
1/3 cup grated Parmesan cheese
1/4 cup finely chopped fresh basil

Recept:
Heat 3 tablespoons oil in heavy large Dutch oven over medium-high heat.
Add onion and garlic; sauté until onion is translucent, about 5 minutes.
Mix in tomatoes, dried basil and crushed red pepper.
Bring to boil, breaking up tomatoes with back of spoon.
Add broth; bring to boil.
Reduce heat to medium; simmer and mixture thickens to chunky sauce and is reduced to 6 cups, stirring occasionally, about 1 hour 10 minutes.
Season with salt and pepper.
Preheat oven to 375°F.
Cook pasta in large pot of boiling salted water until tender but still firm to bite. Drain well.
Return pasta to same pot. Toss with 3 tablespoons oil. Pour sauce over and toss to blend.
Mix in Havarti cheese.
Transfer pasta to a large glass baking dish. Sprinkle with olives, then Parmesan.
Bake until pasta is heated through, about 30 minutes.
Sprinkle with basil before serving.

13 September 2007

Weekmenu

Soms ben ik echt zo georganiseerd dat ik er zelf misselijk van wordt! Sinds we een kind hebben en toen we in Belgie gingen wonen en ik een (parttime) baan kreeg moest het echter wel! De supermarkt was niet meer naast de deur en ik kon ook niet om 6 uur ’s-avonds eens gaan denken wat te gaan eten. Een vriendin van ons (Marieke) leerde me toen om een weekmenu te maken. Een keer per week ga ik er echt voor zitten, soms met kookboeken en al, en bedenk ik wat we de komende week zullen gaan eten. Echt, het werkt wel! Ten eerste hoef ik niet meer iedere dag of om de dag na te denken wat te eten en ten tweede heb ik op deze manier ook geen “vage” restjes meer die ik vervolgens kan weggooien en ten derde kan ik zo een goede balans maken tussen vis/vlees, pasta/aardappels en verschillende groente.
OK, een beetje mutsig is het misschien wel maar voor ons werkt het prima zo en ik hoef er (behalve dat uurtje per week) verder niet meer over na te denken.
Toevallig had Teddie gisteren nog een playdate met een vriendinnetje en haar moeder kwam haar om half 6 weer ophalen. Toen ze weggingen waren haar woorden: “Now, I have got to figure out what to have for diner”, kijk dat hebben wij niet meer!

Varkenshaas met een italiaans korstje

Sinds ik in Amerika woon ben ik “lid” van een Nederlandse Dames Eetclub (klinkt chique he!). Het is gewoon een groep van 8 Nederlandse vrouwen, allemaal tussen de 40 en 50 jaar, en die allemaal in Vienna en Reston (Virginia) wonen. Via-via hebben we elkaar leren kennen en 1x per maand gaan we bij een van ons eten. Degene die de party zeg maar “host” moet voor het hoofdgerecht zorgen, alle andere nemen de bijgerechten mee (appetizer, voorafje, salade, groente, wijn, toetje, chocolade etc.). Altijd dikke pret!
De eerste keer dat ik aan de beurt was heb ik dit (vlees)gerecht gemaakt. Erg makkelijk en ook voor grotere gezelschappen geschikt.

Ik heb trouwens nog nooit zulke grote varkenshazen gezien als ze hier in Amerika verkopen. Echt enorm!!!! Meestal ga ik naar de Costco (een soort van Makro) en probeer ik de kleinste te vinden die er zijn (ze gaan per 4 stuks) maar sommigen zijn zo groot, niet normaal meer.

Anyway, hier is het recept:

Wat heb je nodig:
Varkenshaas (omdat ze in Amerika zo groot zijn reken ik ½ varkenshaas per persoon). In NL en Belgie misschien 1 per persoon?
Geklopt ei
1 eetlepel Italiaanse kruiden
Paneermeel
1 teentje knoflook
Geraspte Pecorino kaas (Parmezaanse kan ook wel trouwens)

Recept:
Verwarm de oven voor
Kluts het ei in een diep bord
In een ander diep bord: meng de paneermeel met de kruiden, knoflook en de kaas
Haal de varkenshaas door de ei en vervolgens door de gekruide paneermeel
In een ruime koekenpan olie of boter verhitten en de varkenshaas in 2 min. rondom dichtschroeien
Leg daarna de varkenshaas in een braadslee en laat nog 15 tot 20 min. gaarbraden in de oven (beetje afhankelijk van de grootte en de dikte van de varkenshaas)
Wanneer gaar: haal de varkenshaas uit de braadslee en snij in mooie plakjes op een schaal.

09 September 2007

Brie hapje

Mijn favoriete supermarkt in Amerika is Wegmans, een van de dingen die ze daar hebben is een olijven en tapasbuffet waar je zelf je bakjes kunt vullen met lekkernijen. Daarnaast hebben ze ook een kaasbuffet met allerhande Europese kazen maar ze maken er soms ook hele kunstwerkjes van. Zo hebben ze ook een heerlijke brie-taart waar we onlangs eens een stuk van kochten. Bij nadere inspectie bleek de hele brie-taart niet zo ingewikkeld en heb ik het zelf ook eens geprobeerd. Niet een hele taart natuurlijk maar gewoon met een stuk brie. Lekker voor bij de borrel en weer eens iets anders dan een gewoon stukje brie.

Wat heb je nodig:
Stuk brie
beetje pesto
paar zongedroogde tomaatjes (op olie)
handje geroosterde pijnboompitten

Recept:
Snij de brie in de lengte door de midden
Smeer de bovenkant van beide helften in met een beetje pesto
Snij de tomaatjes in kleine stukjes
Leg de tomatenstukjes op beide helften op de pesto
Leg het bovenstuk van de brie weer op het onderstuk
Op de bovenkant strooi je de pijnboompitten

Lekker met een kaascracker, toastje of stukje stokbrood!

05 September 2007

Spaghetti Bolognese


Iedereen heeft wel zo z’n eigen versie van deze Italiaanse klassieker. Dit is die van mij! Ik maak altijd extra veel zodat ik de saus in kleine porties kan invriezen, verder is de saus natuurlijk ook heel makkelijk te gebruiken als basis voor een lasagne!
Natuurlijk kan je er ook nog verse groenten aan toevoegen, maar eigenlijk doe ik dat nooit, liever eet ik er dan een groene salade bij of wat tomaten.

Wat heb je nodig:
500 gr gehakt
1 ui
2 teentjes knoflook
blokje kruidenbouillon
1 eetlepel oregano
1 eetlepel basilicum
1 flink glas rode wijn
kleine blikje tomatenpuree
blik tomatenblokjes
geraspte parmezaanse kaas
spaghetti

Recept:
Snij de ui en de knoflook in kleine stukjes en fruit in de pan met een beetje olijfolie.
Voeg het gehakt toe en rul tot het gaar is (giet eventueel bakvet en kookvocht af).
Voeg het blokje kruidenbouillon toe en de oregano en basilicum
Voeg de tomatenpuree, tomatenblokjes en de rode wijn toe
Laat even koken en zet de saus daarna op een lage stand
Laat zeker een uur flink doorsudderen (hoe langer hoe lekkerder)
Kook de spaghetti beetgaar en giet af
Giet de spaghetti op een bord, saus erover en wat geraspte kaas.

Smullen maar!!!